Elzasser Flammkuchen

FBS jun 2015

Ik probeer iedere maand mee te doen met de foodblogswap, gewoon om weer eens gedwongen te worden uit m’n comfortzone te stappen en een nieuw recept te proberen. Daarbij is het altijd leuk om een nieuw blog te ontdekken, qua foto’s en recepten. Lief vroeg laatst of ik eens een flammkuchen wilde maken, ook wel bekend als een tarte flambée, en het aan mij toegewezen blog met de leuke titel ‘Het eten is klaar’ bleek een recept hiervoor te bevatten. Dat heb ik maar opgevat als een positief teken en ik ging aan de slag. Natuurlijk paste ik het recept ietsje aan, zo gebruikte ik wat minder ui, maar in de basis bleef het zoals het was.

Ingrediënten voor 2 kuchen:

* 250 gr tarwebloem
* 1/2 zakje droge gist
* 140 ml lauwwarm water
* 2 el olijfolie
* 100 gr spekjes
* 1 grote rode ui
* 125 ml crème fraîche
* zout & peper naar smaak

Roer de bloem en gist door elkaar, voeg het zout toe en dan de olijfolie en het water. Gebruik hiervoor je handen of de mixer met deeghaken. Leg een handdoek over de kom (die mag het deeg niet raken) en zet weg op een warme plek voor 30 minuten. Het deeg zal zichzelf flink groter maken.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snij de ui in ringen. Verdeel het deeg na een half uur in twee porties en kneed het even kort door, maak er daarna een pizza-achtige vorm van. Leg de bodems op de bakplaat, waar je eerst bakpapier op legt. Besmeer de bodems met de crème fraîche, bestrooi met wat zout & peper naar smaak (voorzichtig met het zout, het spek is ook al zoutig) en verdeel de ui en het spek eroverheen.

Schuif de bakplaat in de oven. Mijn oven deed er ongeveer een half uur over om de kuchen mooi gaar te krijgen, het randje aan de bovenkant is dan lichtbruin.

Ik maakte bij dit gerecht een lekkere salade van verschillende soorten kleine tomaten, waterkers, verse munt, verse peterselie en wat citroenzest. De dressing bestond uit een mengsel van basilicum en extra vierge olijfolie.

Ik vond het een lekker gerecht, maar in mijn opinie moet er wel een salade bij om het een compleet hoofdgerecht te kunnen maken. Wat vreemd was, was dat de oventijd twee keer zo lang bleek te zijn als in het originele recept. Dat zou natuurlijk aan mijn oven kunnen liggen.

Gepubliceerd door

tastyhealthycooking

Dutch woman loves food (both cooking as well as eating it).

Eén gedachte over “Elzasser Flammkuchen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s